Stopniowe budowanie odporności
Eksperci alarmują! Sezon grypowy w pełni, a czwarta fala pandemii nabiera rozpędu. Wirus SARS-CoV-2 cały czas mutuje. Obecny wariant, Delta, ma zdolność do jeszcze szybszego rozprzestrzeniania się. Jak zatem wzmocnić odporność swoją i dzieci, szczególnie gdy nie są zaszczepione przeciwko COVID-19?
Najmłodsi narażeni są na wszelkiego rodzaju infekcje, zwłaszcza w miesiącach jesienno-zimowych. Jest to związane ze zmianą pogody i uaktywnieniem się patogenów, a także z uczęszczaniem do szkoły, gdzie wzrasta ryzyko ekspozycji dziecka na chorobotwórcze bakterie i wirusy. Niestety COVID-19 może być dla nich tak samo niebezpieczny jak dla osób dorosłych. Wirus przenosi się drogą kropelkową lub przez dotykanie tych samych przedmiotów. W panującej pandemii, nie zawsze udaje się przestrzegać restrykcyjnych zasad higieny w takich miejscach jak szkoła czy przedszkola. Jak zatem zmniejszać ryzyko ”bliskiego spotkania” z wirusem i wzmocnić układ immunologiczny dzieci, ale również dorosłych?
Filary odporności
W walce z chorobotwórczymi patogenami (np. wirusami) jedną z istotnych ról odgrywają limfocyty B -komórki układu immunologicznego. Stanowią one armię niezbędną do walki z patogenami. Jednak aby układ odpornościowy mógł działać w pełni w okresach osłabionej odporności warto mu nieco pomóc i zrobić to znacznie wcześniej. Bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu i dostarczenie mu niezbędnych składników: witamin, składników mineralnych czy innych substancji biologicznie czynnych. Podstawą jest zbilansowana i zrównoważona dieta bogata w warzywa, owoce, źródła węglowodanów złożonych i błonnika, źródła białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (które jest niezbędne m. in. do syntezy przeciwciał, zwalczających groźne dla organizmu patogeny). Bardzo cenne są kiszonki czy fermentowane produkty mleczne i roślinne ze względu na obecność w nich korzystnych szczepów bakterii probiotycznych oraz prebiotyków. Przyjemnym środkiem profilaktycznym jest sen oraz odpoczynek. Wypoczęty organizm łatwiej stawia czoła różnym przeciwnościom, w tym infekcjom. Dotyczy to również stresu, który w dużym stopniu obniża naszą odporność. Dbając o odporność nie sposób zapomnieć o aktywności fizycznej! Regularny wysiłek fizyczny stymuluje układ odpornościowy. Dochodzi wówczas do aktywacji wielu różnych komórek (makrofagów, immunoglobulin, cytokin), których zadaniem jest wieloetapowa ochrona organizmu przed patogenami.
Kiedy istnieje ryzyko osłabienia odporności, np. ze względu na pogodę, a przede wszystkim niebilansowaną dietę, warto rozważyć stosowanie suplementu diety, którego składniki dadzą realne wsparcie dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Suplement diety Zilavir firmy NutroPharma zawiera cenne składniki, które pomagają układowi odpornościowemu prawidłowo działać, aby skutecznie chronił nas przed patogenami:
- Laktoferyna – reguluje działanie układu odpornościowego, aby efektywniej chronił nas przed bakteriami, wirusami a nawet grzybami. W przypadku wirusów dowiedziono, że utrudnia ich wniknięcie do komórek. Pełni też ważną rolę
w profilaktyce anemii – zwiększa wchłanianie żelaza dostarczanego z diety,
a jednocześnie ogranicza jego dostępność dla bakterii o potencjale chorobotwórczym. - Witamina C – Pełni wiele różnych funkcji w naszym organizmie. Najczęściej i słusznie znana z korzystnego wpływu na odporność. Dodatkowo jest antyoksydantem czyli poprzez neutralizowanie wolnych rodników tlenowych wycisza wiele chorobotwórczych procesów, szczególnie stanów zapalnych.
- Bioflawonoidy– to też przeciwutleniacze a dodatkowo wspomagają wchłanianie witaminy C. Substancje przeciwutleniające zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych, które są początkiem wielu chorób organizmu – od zwykłego przeziębienia po cukrzycę.
- Witamina D – niegdyś kojarzona głównie z regulacją wchłaniania wapnia, obecnie określana mianem prohormonu. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego działania układu odpornościowego. Wpływa na swoistą (nabytą) i nieswoistą (wrodzoną) odpowiedź układu immunologicznego. Niedobory witaminy D skutkują m. in. większą podatnością na różnego typu infekcje czy zwiększonym ryzykiem schorzeń autoimmunologicznych.
- Cynk i Selen To silne przeciwutleniacze, mające ogromne znaczenie dla naszej odporności także ze względu na wyciszanie stresu oksydacyjnego – wroga dla każdej komórki naszego organizmu. Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowanie limfocytów T, komórek NK (Natural Killers) monocytów, co ma znaczenie dla różnych procesów odpornościowych. Cynk zaś jest istotny dla regulacji działania wielu enzymów, co także przekłada się na to jak nasz układ odpornościowy radzi sobie
z infekcjami. Kwestie roli prawidłowego odżywienia organizmu w pandemii COVID-19 poruszyli także polscy eksperci. W Stanowisku Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk[1] wskazano na podstawie analizy dostępnych danych naukowych, że niedobory cynku, selenu, witamin C lub D występowały kilka razy częściej u pacjentów z ciężkim przebiegiem zakażenia SARS-CoV-2 niż u osób niezakażonych lub o lekkim przebiegu zakażenia tym wirusem.